Elburg: een stadje vol met parels

Klein van formaat, groot van pracht. Nergens in Nederland vindt u een stad met zo veel monumenten. Elburg, wat reeds in 1233 stadsrechten ontving, is een Hanzestad met maarliefst 294 rijksmonumenten op een vierkante kilometer. Het mag dan klein zijn, maar als liefhebber van musea, kunst en middeleeuwse architectuur raakt u niet uitgekeken.

 

Monumenten

Een van de pronkstukken van Elburg: de haven, met haar monumentale vloot en botterwerf. Lopend naar het stadje kruist u de beschermende gracht, wallen en stadsmuur. U vindt Kazematten, muurhuisjes en de Vischpoort, die licht gaf over de vissers over het Veluwemeer. En dan bevind u zich nog steeds buiten de stadsmuren...

Haven Elburg - botterdagen - Sanne Neuteboom
zandsculpturen_20

Foto eigendom van Zandverhalen

Musea

Al op loopafstand heeft Elburg cultuurliefhebbers een hoop te bieden. Wie houdt van historie en cultuur kan een bezoek brengen aan het oude klooster, Museum Elburg, het Orgelmuseum of aan de Sjoel. In een oude synagoge geeft Museum Sjoel een indrukwekkende expositie van de Joodse inwoners van Elburg vanaf de 18e eeuw. 

Zandverhalen, de nieuwste aanwinst van het stadje geeft bijbelverhalen weer door middel van magnifiek handwerk uit zand. Ook voor wie geen affiniteit met de bijbel heeft is dit een ware beleving.

Voor wie liefhebber is van handwerk zijn ook de smederij en touwslagerij een must see. Ontdek hoe deze ambachten samenkomen in het Bottermuseum en in de botterwerf of breng een bezoek aan de diverse galerieën, waar Lötters Edelstenen natuurlijk niet mag ontbreken!

 

Natuur

Respect voor het verleden, respect voor de natuur. Elburg beschikt over een royaal aantal fietsroutes die u langs mooie natuurgebieden leiden. Ga vogels spotten langs het Veluwemeer of paddestoelen in het Geldersch Landschap. Breng een bezoek aan de A-Vogel tuinen of ga wandelen door het bos en over de heide. Dit is prachtig te combineren met een bezoek aan het stadje. Wandel ook dan zeker even binnen.

Heide - sanneneuteboom
Lötters Beeldengalerie - Vestingval - Elburg

Evenementen

Het hele jaar door zijn er evenementen die de stad levendig houden en tevens stil laat staan bij haar historie. Deze evenementen zijn niet enkel voor de inwoners een beleving, maar ook voor de vele toeristen die hier op afkomen. Een prachtig evenement is Winter in de Vesting, waar het gehele stadje als decor dient voor het leven rond 1900.

Andere dagen waar het verleden naar boven wordt gehaald zijn de botterdagen, waar onder andere oude ambachten worden getoond. Voor kunstliefhebbers is Vestingval de perfecte gelegeheid om een week lang door de hele vesting kunst te bekijken.

Kijk voor de activiteitenkalender op www.vvvelburg.nl